Thorkild Hoffmann 

FØDT 1938 

 

Jeg er sikker på, at mine første skulpturelle oplevelser skyldtes bl.a. Kai Nielsens skulpturer på Blågårds Plads på Nørrebro i København. Min far havde en symaskineforretning i Slotsgade. Jeg var en lille dreng på 4-5 år, og vi børn benyttede skulpturerne som legeplads, rørte ved og sansede granitten. Hos mig satte det sig som stærke indtryk. Også Nilens moder ved Peblingedosseringen, som Kai Nielsen har bearbejdet så smukt, udfordrede mig. Jeg tror, at sådanne oplevelser er for livet. Jeg lagrede dem, men først senere modnedes de i mig. 

Jeg gik et par år på teknisk tegneskole. Vi tegnede efter model, og min tegnelærer syntes, jeg skulle søge ind på Billedhuggerskolen på Akademiet, hvor jeg så blev optaget. Jeg studerede 4 år hos professor Eickhoff og 2 år hos professor Dan Sterup-Hansen. Begge nåede jeg at blive gode venner med, og de lærte mig meget om de formelle ting i kunsten. I skolen for Mur og Rum hos Sterup fik jeg nye indfaldsveje til kunst, mens undervisningen hos Eickhoff var mere traditionel, men grundlæggende og solid.

I den blå Rønne granit kan der være meget smukke røde blomster. Jeg har arbejdet en del med denne granit, som altid er pulserende og forskellig.

Den sorte svenske diabas har nok været min favorit. I dag får jeg sten fra Kina, Black Pearl, som er en utrolig smuk stenart. Som at kigge ned i en dyb skovsø. 

Det er naturen. som er mit udgangspunkt, og det er i naturen, jeg henter oplevelser. I naturen er alt tilsyneladende kaos, men den indeholder sine egne love og logik. Det er også her, modsætninger mødes. Det rå, det glatte, forskellige strukturer flettet ind i hinanden. Men jeg kan også opleve noget i banale dagligdags ting, f.eks. en tandpastatube, en gammel sko, eller den sorte bille med det perfekte skjold, de bløde larver. 

Thorkild Hoffmann 

Fra bogen: ”Billedhugger Thorkild Hoffmann”

Parløb reklamebureau a/s